Studenten beantwoorden digitaliseringvragen van Delftse ondernemers
12 mei 2022

De wereld draait misschien wel sneller dan ooit. De doorlopende digitalisering geeft daar nog eens een extra kickstart aan. Voor ondernemers die blijven willen aanhaken bij dat tempo, zorgen de ontwikkelingen vaak voor digitale vraagstukken. De MKB Digiwerkplaats koppelt die ondernemers aan jonge hbo en mbo studenten met een idee. Een goed initiatief volgens Linsey Boerefijn, verkoopster bij Steendam Herenmode: “Het mes snijdt aan twee kanten: studenten doen praktijkervaring op en wij als ondernemers en professionals leren van de studenten.”

MKB Digiwerkplaats brengt onderwijs en bedrijfsleven samen. Als ondernemer kun je met je digitale en online vragen bij de aanstormende mbo en hbo talenten terecht. En zij doen, zoals Linsey terecht benoemd, waardevolle ervaring op. Maar aan wat voor vragen

kunnen we zoal denken? Goede vraag. Bijvoorbeeld aan vragen over online marketing & e-commerce, online vindbaarheid, nieuwsbrieven en social media. Of wat te denken van digitaal veilig ondernemen, waarbij belangrijke thema’s als de AVG en cybercrime worden aangepakt. “Vaak kunnen we daar de kennis van de jongere generatie goed gebruiken. Zij weten vaak weer andere dingen en zijn op de hoogte van actuele ontwikkelingen”, vertelt een enthousiaste Boerefijn.

 

De investering is tijd

MKB Digiwerkplaats koppelt jou als ondernemer aan een team van 4 tot 5 studenten. Tijdens een online kennismaking van de MKB Digiwerkplaats leer je elkaar kennen en vertel je meer over jouw digitale vraagstuk. Vanaf dat moment werkt de groep studenten keihard aan een eindpresentatie vol tips en tricks, die al twee weken later worden gepresenteerd. De investering van de ondernemer: doorgaans ongeveer 3 uur om te sparren. Een goede investering volgens Linsey: “Ik denk dat je er als onderneming nooit slechter van wordt. En ook vanuit sociaal oogpunt is het belangrijk om jonge mensen praktijkervaring te bieden. Natuurlijk, ze lossen echt niet altijd alles zomaar even voor je op, maar uiteindelijk leert iedereen ervan: ondernemer en toekomstige professionals.”

 

Modewinkel met een digitaliseringsvraag

Steendam Herenmode legt in 2020 voor het eerst een vraagstuk neer bij de studenten via de MKB Digiwerkplaats. De groep zoomt zodoende al snel in op de ICT beveiliging van de Delftse mannenmodewinkel aan de Wijnhaven. Met waardevolle inzichten als resultaat. Ook in 2022 werken er studenten aan e-commerce vragen van Linsey en consorten: “We hebben onze Instagram en Facebook laten doorlichten. Om zo te kijken hoe we onze doelgroepen kunnen verbreden en verdiepen.” En natuurlijk, ook bij Steendam Herenmode zijn ze jong geweest en weten ze dat een studieopdracht niet altijd topresultaat oplevert. Studenten zijn jong en de prioriteiten liggen wellicht niet altijd bij school. Toch heeft Linsey een positieve ervaring als ze kijkt naar de resultaten. Mede dankzij het feit dat het in een vrij korte periode van 2 weken plaatsvindt, blijft de energie hoog en wordt er gericht gewerkt. “En ze krijgen bij ons ook echt opdrachten die van belang zijn. We geven ze niet zomaar een opdrachtje om bezig te blijven”, laat de gedreven mode professional weten.

 

Wil je advies over wat digitalisering voor jouw onderneming kan doen?