Succesvol eerste project voor MKB Digiwerkplaats
3 december 2020

MKB Digiwerkplaats heeft een succesvol eerste project gehad met verrassende digitale oplossingen voor 8 ondernemers. Een week lang hebben internationale IT-studenten van de minor ‘becoming the next successful online startup’ gewerkt aan digitale vraagstukken. Tijdens de MKB Business Innovation Challenge deden uiteenlopende bedrijven mee wat zorgde voor een diversiteit aan oplossingen. Van een profiel op Entnest tot aan een social media strategie. Er is zelfs in 1 week een webshop gebouwd. Resultaten om trots op te zijn: Challenge accomplished!

Digitale kick-off

Het begin van de challenge startten we met een gezamenlijke kick off. In verband met Corona is dit digitaal geweest, net als de tussentijdse gesprekken, coaching en eindpresentaties. Met ruim 20 mensen in een Teams-meeting begonnen we vol enthousiasme aan het project! Na de kick-off hebben de groepjes studenten met de gematchte ondernemer losse meetings gehad om vragen te stellen.

Let’s start this challenge!

De vragen & resultaten:

Poppi – vegan chocolate

Poppi maakt handgemaakte vegan chocolade. Daarin is zij uniek van andere chocolademakers.

De vraag:
Hoe kan ik tijd besparen met mijn bedrijfsprocessen zodat ik meer tijd heb om chocolade te maken?

Het resultaat:
Een verbluffend resultaat binnen 1 week! De studenten hebben een plan gemaakt om processen te automatiseren. Naast een automatiseringsplan hebben ze ook een opzet gemaakt voor een webshop. Een hele concrete oplossing om meer tijd te besparen.

Fysio Maaike

Maaike helpt mensen van fysieke en/of mentale klachten af middels online- en offline behandelingen.

De vraag:
Hoe bereik ik een nieuwe doelgroep voor mijn online diensten?

Het resultaat:
Een praktische klantenbinding strategie om Maaike met meer klanten in verbinding te brengen. In de strategie staat onder andere een advies voor het verspreiden van een een e-book via Amazon en hoe Maaike tegen lage kosten websiteoptimalisatie kan laten uitvoeren. Ook bedachten de studenten een vriendenkorting-systeem, wat uiteindelijk ook moet zorgen voor meer online klanten.

Jennifer Delano

Jennifer Delano heeft een pr-bureau waarmee zij bedrijven helpt met hun pr om meer klanten aan te trekken.

De vraag:
Jennifer had een duidelijke vraag: Hoe krijg ik meer bekendheid met mijn profiel op Entnest? Met het uiteindelijke doel om meer potentiele klanten te bereiken.

Het resultaat:
De studenten zijn aan de slag gegaan met het optimaliseren van het persoonlijke- en business profiel op Entnest. Daarnaast hebben zijn zich verdiept in het platform en een aantal tips en trics voor Jennifer beschreven in een plan van aanpak die zij zelf kan toepassen.

De aanpassingen aan het account waren al vrijwel meteen te zien in de resultaten. Jennifer kreeg direct een aantal goede leads.

Voor en na 

Katapult / Platform voor talent en technologie

Katapult is een groeiend netwerk van meer dan 300 partners op het gebied van educatie en bedrijfsleven. Het doel is om de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven en maatschappij te vergroten.

De vraag:
Hoe bereiken wij nationale bekendheid voor de verschillende mkb digitaliseringswerkplaatsen?

Het resultaat:
De studenten leverden een online communicatiestrategie op. Hierbij is onderzoek gedaan naar de online aanwezigheid van de doelgroep en de huidige communicatie van de verschillende digitale werkplaatsen. De conclusie werd uitgewerkt in een infographic (zie de afbeelding hiernaast).

Pro-Trainingsacteurs

Pro-Trainingsacteurs is een collectief van vakbekwame trainingsacteurs. Via hun online platform kan direct contact gelegd worden met trainingsacteurs.

De vraag:
Hoe kan Pro-Trainingsacteurs zich onderscheiden in de markt zodat er rechtstreeks kan worden samengewerkt met bedrijven en trainingsbedrijven?

Het resultaat:
De studenten hebben de wenselijke situatie visueel in beeld gebracht. Daarna is een business plan uitgewerkt en een plan gemaakt hoe Pro-Trainingsacteurs zich online kan profileren. De studenten hebben de belangrijkste punten uit het hele proces visueel gemaakt door een infographic (zie hiernaast de afbeelding) te maken.

Durftestempelen

Durftestempelen (Durf-te-stempelen) maakt en verkoopt online stempels voor de zakelijke markt en voor particulieren.

De vraag:
Hoe kan Durftestempelen de verkoop van producten uitbreiden buiten Nederland?

Het resultaat:
Een strategisch marketingplan waarmee Durftestempelen een handige roadmap heeft om de gewenste doelstellingen te behalen.

Pand zuid west

Het voormalige V&D gebouw aan de Leyweg heeft na een lange leegstand een nieuwe functie gekregen. Met deze tijdelijke invulling is ondernemerschap, werkgelegenheid en reuring gestimuleerd in winkelcentrum Leyweg.

De vraag:
Hoe krijgen we meer interactie (zoals likes en comments) op onze social media posts zodat uiteindelijk meer mensen onze fysieke locatie kunnen vinden? 

Het resultaat:
In het advies is als startpunt de huidige situatie in kaart gebracht. Vervolgens is er een advies geschreven met verbeterpunten voor online communicatiemiddelen zoals facebook, Instagram en de website. Online vindbaarheid en een plan om dit te verbeteren is een belangrijk onderdeel van het advies. Door een sterkere online positionering zullen er uiteindelijk ook meer fysieke klanten naar de locatie getrokken worden.

NovaCura Zorggroep

NovaCura Zorggroep geeft zorg aan huis.

De vraag:
Hoe kunnen we met praktische middelen en lage kosten onze online en offline marketing inregelen?

Het resultaat:
Er is een uitgebreid rapport aangeleverd met onderzoek naar de online activiteiten van concurrenten en mogelijke offline advertentiemogelijkheden. Uit het onderzoek is een advies gekomen waarmee NovaCura Zorggroep aan de slag kan.

And the winner is…

Alle studenten hebben een goed advies opgeleverd waar de ondernemers ook echt iets mee kunnen. Voor iedereen zijn stappen gemaakt.

Maar een challenge is geen challenge zonder winnaar! Dus wij konden niet achterblijven en hebben een winnaar gekozen. De winnaar voor deze MKB Business Innovation Challenge is: team Planifi. Hun project voor NovaCura Zorggroep sprong eruit en de deelnemende ondernemers hebben daarom hun project gekozen als winnaar. Het winnende studententeam krijgt een verrassingspakketje gevuld met producten van de ondernemers.

Ook meedoen aan een MKB Digiwerkplaats project?

Ben je ondernemer en wil je ook weten wat de studenten voor jou kunnen doen op digitaal gebied? Neem een kijkje op de website bij projecten en kijk waarbij jij je kunt aanmelden. Wie weet heb jij binnenkort ook een verrassende oplossing voor jouw vraag.

Wil je advies over wat digitalisering voor jouw onderneming kan doen?