tips veilig wachtwoord
Tips voor een veilig wachtwoord
24 november 2020

In een tijdperk van digitale transformatie gaan nieuwe kansen hand in hand met nieuwe bedreigingen. Cybercriminelen worden steeds inventiever en maken misbruik van menselijke zwakheden om gevoelige informatie te bemachtigen. Social Engineering is een sluwe tactiek die ze hierbij gebruiken.

Wat is Social Engineering?

Social Engineering is een vorm van manipulatie waarbij oplichters menselijk gedrag misbruiken om toegang te krijgen tot computersystemen, data of geld. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als een betrouwbare partij, zoals een IT-medewerker of klant, om medewerkers te overtuigen gevoelige informatie te delen of acties uit te voeren die ze normaal gesproken niet zouden doen.

Hoe kwetsbaar is uw organisatie?

De praktijk leert dat veel organisaties kwetsbaar zijn voor Social Engineering-aanvallen. Medewerkers zijn vaak onbewust van de risico’s en kunnen gemakkelijk misleid worden. De studenten van Information Security Management (ISM) aan De Haagse Hogeschool onderzoeken de kwetsbaarheid van organisaties voor Social Engineering. Ze analyseren hoe medewerkers reageren op verschillende manipulatietechnieken en brengen de risico’s binnen uw organisatie in kaart.

Vijf tips om uw organisatie te beschermen:

  1. Bewustwordingstraining:

Investeer in security awareness training voor uw medewerkers. Leer ze de risico’s van Social Engineering te herkennen en geef ze praktische tips om zich te weren tegen manipulatietechnieken. De ISM-studenten kunnen u helpen bij het ontwikkelen van een effectieve training op maat.

  1. Steekproeven:

Klik niet op onbekende links en open geen verdachte bijlages in de mail. Een goede tip, maar hoe gaan medewerkers hiermee om? Voer regelmatig tests uit om te testen hoe uw medewerkers reageren op nepmails en -links. Dit geeft waardevolle inzichten in hun bewustzijn en helpt u om zwakke punten te identificeren. De Digiwerkplaats kan u hierbij kosteloos faciliteren.

  1. Scherpe beveiligingsmaatregelen:

Implementeer technische beveiligingsmaatregelen zoals firewalls, antivirus software en multi-factor authenticatie om uw systemen te beschermen tegen ongeoorloofde toegang. Maak gebruik van sterkte wachtwoorden. Installeer zo snel mogelijk de software-updates, vaak worden hiermee beveiligingsleks verholpen.

  1. Cultuur van openheid en alertheid:

Creëer een cultuur van openheid en alertheid binnen uw organisatie. Stimuleer medewerkers om verdachte activiteiten te melden en vragen te stellen. Zorg ervoor dat medewerkers het gelijk durven melden als zij toch een onveilige actie hebben uitgevoerd.

  1. Blijf op de hoogte:

Cybercriminelen ontwikkelen voortdurend nieuwe tactieken. Blijf op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen op het gebied van Social Engineering.

Door proactief te zijn in het begrijpen en aanpakken van Social Engineering-risico’s, beschermt u niet alleen de gevoelige informatie van uw organisatie, maar verbetert u ook de algehele veiligheid van uw team. De studenten van De Haagse Hogeschool staan klaar om u te helpen uw organisatie te beschermen tegen Social Engineering. Neem contact op voor meer informatie en kosteloos advies over:

  • Security awareness trainingen
  • Phishingsimulaties
  • Risicoanalyses

Samen creëren we een veilige digitale omgeving voor uw organisatie!

Wil je advies over wat digitalisering voor jouw onderneming kan doen?